Journal of Siberian Federal University. Biology / Microbiological Characteristic of Pelagic Waters of Lake Baikal According to Data of Total Number of Microorganisms

Full text (.pdf)
Issue
Journal of Siberian Federal University. Biology. 2009 2 (3)
Authors
Maximov, Vyacheslav V.; Schetinina, Elena V.
Contact information
Maximov, Vyacheslav V. : Research Center for Biology of Irkutsk State University; 3 Lenina st., Irkutsk, 664003 Russia, e-mail: ; Schetinina, Elena V. : Research Center for Biology of Irkutsk State University; 3 Lenina st., Irkutsk, 664003 Russia,
Keywords
total number of microorganisms; fluorescence microscopy; Baikal
Abstract

В период максимального развития экосистемы проводились сравнительные исследования по определению общей численности микроорганизмов (ОЧМ) в водах Байкала различными методами. Значения ОЧМ в слое 0-10 м варьировали в диапазоне 1032-3434 тыс. по методу Разумова и от 1535 и до 2862 тыс. кл/мл с использованием красителя ДАРI. В слое 50-100 м колебания ОЧМ незначительные: от 230 до 506 тыс. по прямому методу и от 220 до 590 тыс. кл/мл с использованием DAPI. По данным различных методов определения ОЧМ были получены сходные результаты, характерные для летне-осеннего периода пелагических участков Байкала.

During the maximal development of Baikal ecosystem comparative researches by definition in water of an aggregate number of microorganisms (TNM) were carried out by various methods. Values of TNM in a layer of 0-10 m varied in a range of 1032-3434 thousand cells./ml on a direct method both from 1535 and up to 2862 thousand cells./ml with use of dye ДАРI. In a layer of 50-100 m fluctuations of TNM is insignificant: from 230 up to 506 thousand cells/ml on a direct method and from 220 up to 590 thousand cells./ml with use DAPI. According to various methods of definition of TNM similar results, characteristic for the pelagic sites of Baikal in summer-autumnal period have been found.

Pages
263-270
Paper at repository of SibFU
https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/1549

Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).