Journal of Siberian Federal University. Chemistry / The Complexation of Silver (I) ion with 18-Crown-6 Ether in Water and Some Polar Aprotic Solvents

Full text (.pdf)
Issue
Journal of Siberian Federal University. Chemistry. 2019 12 (3)
Authors
Feofanov, Denis A.; Penin, Maxim Yu.; Epov, Oleg A.; Fabinskii, Pavel V.
Contact information
Feofanov, Denis A.: Reshetnev Siberian State University of Science and Technology 82 Mira, Krasnoyarsk, 660049, Russia; Penin, Maxim Yu.: Reshetnev Siberian State University of Science and Technology 82 Mira, Krasnoyarsk, 660049, Russia; Epov, Oleg A.: Reshetnev Siberian State University of Science and Technology 82 Mira, Krasnoyarsk, 660049, Russia; Fabinskii, Pavel V.: Reshetnev Siberian State University of Science and Technology 82 Mira, Krasnoyarsk, 660049, Russia;
Keywords
stability constant; silver (I) ion; 18-crown-6 ether; titration potentiometry; mixed aqueousorganic solvent
Abstract

Методом прямого потенциометрического титрования изучен процесс комплексообразования ионов серебра (I) с 18-краун-6 эфиром в среде некоторых полярных водно-апротонных растворителей при постоянной температуре 308 К. Константы устойчивости образующегося комплекса определены при различных мольных долях диметилсульфоксида и диметилформамида от 0,2 до 0,8 в составе смешанного растворителя. Показано, что, несмотря на одинаковую природу сорастворителей, они оказывают прямо противоположное действие на константу устойчивости комплекса вследствие неустойчивости ДМФА в кислой среде и при нагревании. Отмечено, что исследуемая реакция комплексообразования является экзотермичной, а повышение температуры уменьшает устойчивость исследуемых комплексов

The process of complexation of silver (I) ions with 18-crown-6 ether in some polar water-aproton solvents at a constant temperature of 308К was studied by direct potentiometric titration. The stability constants of the resulting complex are determined depending on the molar fraction from 0.2 to 0.8 dimethylsulfoxide and dimethylformamide in the composition of the mixed solvent. It is shown that, despite the same nature of the co-solvents, they have the opposite effect on the stability constant of the complex due to the instability of DMF in an acidic medium and when heated. It is noted that the studied reaction is exothermic and the temperature increase reduces the stability of the studied complexes

Pages
374-381
DOI
10.17516/1998-2836-0134
Paper at repository of SibFU
https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/125622