- Issue
- Journal of Siberian Federal University. Biology. 2016 9 (2)
- Authors
- Demidenko, Alexey V.; Vinogradova, Olga N.; Kiselev, Evgeniy G.
- Contact information
- Demidenko, Alexey V.:Siberian Federal University 79 Svobodny, Krasnoyarsk, 660041, Russia; Vinogradova, Olga N.:Siberian Federal University 79 Svobodny, Krasnoyarsk, 660041, Russia; Institute of Biophysics SB RAS 50/50 Akademgorodok, Krasnoyarsk, 660036, Russia; ; Kiselev, Evgeniy G.:Siberian Federal University 79 Svobodny, Krasnoyarsk, 660041, Russia; Institute of Biophysics SB RAS 50/50 Akademgorodok, Krasnoyarsk, 660036, Russia
- Keywords
- polyhydroxyalkanoates; PHA extraction; bacterial biomass; freeze drying
- Abstract
Проведено сравнительное исследование различных режимов высушивания биомассы бактерий Cupriavidus eutrophus В10646. Показано, что различные режимы оказывают влияние на выход конечного продукта (полимера) и его физико-химические свойства (молекулярно-массовые и температурные характеристики). Использование высоких температур приводит к деградации полимера и снижению его молекулярной массы. Применение сублимационной сушки позволяет получить рыхлую биомассу с довольно развитой поверхностью, что благоприятно сказывается на процессе экстракции и не приводит к изменению молекулярно-массовых характеристик полимера
Comparative study of different drying modes of bacterial biomass of Cupriavidus eutrophus В10646 was conducted. Different modes differently affect the yield of the product (polymer) and its physicochemical properties (molecular weight distribution and temperature characteristics). High temperatures caused the polymer degradation and decrease of its molecular weight. Using freeze drying allows to obtain friable biomass with an extended surface which is favorable for extraction process and to preserve the molecular weight characteristics of the polymer
- Pages
- 180-189
- Paper at repository of SibFU
- https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/20364
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).